Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα χαλιά μας

Φυσικό Μαλί

Πολλά υλικά χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα χάλια μας , όταν μιλάμε όμως για παραδοσιακά κλασικά χάλια το μαλλί είναι ο βασιλιάς. η ελαστικότητα και η ανθεκτικότητα του μαλλιού, το καθιστούν την ιδανική πρώτη ύλη για την κατασκευή υψηλής ποιότητας χαλιών. Οι κόμποι του δεν συμπιεζονται κάτω από τα πόδια μας και το πέλος του επανέρχεται στην αρχική του θέση μετά το πάτημα.
Το πιο συνηθισμένο μαλλί στην ταπητουργία είναι το μαλλί του προβάτου .
Το μαλλί που παίρνουμε από τα διάφορα σημεία του προβάτου έχει και αυτό διαφορετικές ιδιότητες το μαλλί από τους ώμους είναι μακρύινο και μαλακό. Ενώ το μαλλί από τη ράχη από την κοιλιά και το λαιμό είναι κοντόινο και σκληρότερο. Στην πραγματικότητα η ποιότητα του μαλλιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η φυλή η ηλικία των προβάτων, το κλίμα, η δίαιτά τους, το υψόμετρο στο οποίο μεγαλώνουν, μας δίνουν διαφορετικούς τύπους μαλλιών .Πολύ χοντρικά όμως και μπακαλίστικα θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: μακρύινο και μαλακό( πένιε) σκληρό και κοντόινο ( γκαρντε) .

ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΞΙ

Οι εξαιρετικά λεπτές και μακριές ίνες του μεταξιού μας δίνουν ένα λεπτό, στιλπνό και εξαιρετικά ανθεκτικό στο τέντωμα νήμα. Μεταξωτά νήματα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ευρέως στην κατασκευή χειροποίητων χαλιών. Η ανθεκτικότητα του μεταξένιου νήματος μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα σημεία του χαλιού,( στημόνια υφάδια και πέλος ), δίνοντας μας ένα εντυπωσιακό λεπτεπίλεπτο και φωτεινό αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις το μετάξι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά, σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου ενός μάλλινου χαλιού, για να φωτίσει συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου.Τέτοια παραδείγματα μπορούμε να δούμε σε χαλιά “Κουμ” και “Ναιν”.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Το βαμβάκι αν και είναι φθηνότερο από τις άλλες πρώτες ύλες έχει πολλή καλή αντοχή στο χρόνο και τη χρήση. Βαμβακερά νήματα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα στιμόνια στα υφάδια και στα κρόσια χειροποίητων και μηχανοποίητων χαλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, χρησιμοποιείται μερσεριζέ βαμβάκι για την κατασκευή του πέλους.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΗΜΑΤΑ

Από την εμφάνισή τους και μετά τα συνθετικά νήματα χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα για την κατασκευή χαλιών και μοκετών και αν και γενικότερα θεωρείται ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα Φυσικά νήματα πρέπει να γνωρίζουμε ‘οτι ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν εξαιρετική συμπεριφορά. Το σίγουρο είναι πως τα τα συνθετικά νήματα δεν είναι όλα ίδια. Χονδρικά θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα συνθετικά νήματα σε τρεις κατηγορίες.

ΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ

Το πολυπροπυλένιο συνήθως χρησιμοποιείται σε χαλιά και μοκέτες τύπου berber, αν και μοιάζει πολύ με το μαλλί , το πολυπροπυλένιο είναι το λιγότερο ανθεκτικό από τα συνθετικά νήματα και έτσι χρησιμοποιείται σε χαμηλής ποιότητας μοκέτες και χαλιά παρόλα αυτά είναι αρκετά ανθεκτικό στους λεκέδες και η χρήση του ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΑ ΝΗΜΑΤΑ (PET)

Τα πολυεστερικά νήματα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας ευρείας γκάμας χαλιών και μοκετών Αν και η πολυεστερική ίνα είναι δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο το νάιλον, έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντοχή της στο λέκιασμα, την καθιστούν μία καλή και όχι πολύ ακριβή επιλογή.

ΝΗΜΑΤΑ ΝΑΥΛΟΝ

Το νάιλον είναι η πιο γνωστή συνθετική Ίνα για πολλά χρόνια θεωρούνταν η κορυφαία συνθετική ίνα για την κατασκευη χαλιών και μοκετών και όχι άδικα, τα νήματα Από νάιλον παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή και μεγάλη ελαστικότητα ,και ως προς το αποτέλεσμα, αυτό μεταφράζεται σε χαλιά με ανθεκτικό και μαλακό πέλος που επανέρχεται στην αρχική του θέση μετά το πάτημα. Στα μειονεκτήματά του θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την υψηλή του τιμή και τη μικρή αντοχή του στο λέκιασμα, Αν και τα τελευταία χρόνια όλοι οι κατασκευαστές του χρησιμοποιούν πρόσθετα αδιαβροχοποίησης και αντηλεκιαστικής προστασίας

Μενέλαος Βασιλείου Ρεϊζίδης.

© Reizidis Carpet Service. All rights reserved. Copyright: 2018-2019