Συχνές Ερωτήσεις

Κάθε πότε πρέπει να πλένονται τα χαλιά μου;

Αν και η μόνη σωστή απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτό το ερώτημα είναι “¨όταν λερώνονται”, ένας γενικότερος κανόνας θα ήταν κάθε ένα με δύο χρόνια. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αξίωμα. Τα χαλιά μας λερώνονται ανάλογα με τη χρήση που τους κάνουμε.

Έτσι χαλιά που βρίσκονται στο καθιστικό μας ή στον χώρο εισόδου του σπιτιού μας θέλουν τακτικότερο καθαρισμό από αυτά που βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα ή σε μία τραπεζαρία που χρησιμοποιείται σπάνια. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να αμελούμε ή να αναβάλουμε τον καθαρισμό ενός βρώμικου χαλιού.

Κάτι τέτοιο θα μειώνει τη διάρκεια ζωής του αφενός γιατί για τον καθαρισμό του απαιτούνται ισχυρότερες και σκληρότερες διαδικασίες και αφετέρου γιατί η χρήση (το πάτημα) ενός λερωμένου χαλιού βοηθά τους ρύπους να εγκατασταθούν και να εισχωρήσουν βαθύτερα.

Τα χαλιά μου είναι καθαρά, πως μπορώ να τα αποθηκεύσω στο σπίτι μου;

Στην περίπτωση που τα χαλιά σας είναι καθαρά και έχετε χώρο για να τα αποθηκεύσετε στο σπίτι για τη θερινή περίοδο, πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες:

Σκουπίστε καλά τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα πριν τα τυλίξετε. Το να αφήνουμε σκόνη και αμμώδης ρύπους σε αποθηκευμένα χαλιά δεν είναι ποτέ καλή πρακτική.

Φροντίστε, αν σας το επιτρέπει η δομή του χαλιού σας, να το τυλίξετε σε ένα ομοιόμορφο ρολό. Έτσι θα αποφύγετε διπλώματα και τσαλακώματα που ταλαιπωρούν το σκελετό του (στημόνια, υφάδια).

Τυλίξτε το κάθε χαλί ξεχωριστά σε μία θήκη. Αν δεν έχετε νάιλον ή υφασμάτινες θήκες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό σεντόνι.

Μην τοποθετείτε αντισκωρικά μέσα στο ρολό. Αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν για προστασία από το σκόρο, τοποθετήστε το εξωτερικά του ρολού, μέσα στη θήκη αποθήκευσης.

Επιλέξτε προσεκτικά το χώρο αποθήκευσης των χαλιών σας. Αποφύγετε χώρους με σκόνη και υγρασία και εξασφαλίστε ότι απροσπέλαστοι από έντομα και τρωκτικά.

Τοποθετήστε τα έτοιμα συσκευασμένα ρολά των χαλιών σας σε οριζόντια πάντα θέση ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα κατώτερα σημεία τους. Άλλη μια καλή πρακτική είναι να επιλέξετε μία υπερυψωμένη θέση ώστε να είστε εξασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος (πχ διαρροή από κάποιο σωλήνα κλπ.)

Τι πρέπει να κάνω για να συντηρήσω τα χαλιά μου;

Ο τακτικός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για τη διατήρηση των χαλιών μας. Η σκόνη που παραμένει στην επιφάνεια του χαλιού, εισχωρεί με τη χρήση στο βάθος του πέλους και αυτό κάνει την αφαίρεση της δυνατή μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό.

Άλλη μία καλή πρακτική για τα μάλλινα χαλιά μας είναι , μετά το σκούπισμα να περάσουμε απαλά την επιφάνεια τους με ένα πανί (εμβαπτίζουμε και στύβουμε καλά) χρησιμοποιώντας αραιό (5%) διάλυμα λευκού ξυδιού.

Ούρα από κατοικίδιο;

Τα ούρα είναι δυνατό να προκαλέσουν ανεξίτηλους λεκέδες στα χαλιά μας , η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να μας γλυτώσει από πολλούς μπελάδες.

Η απόσμηση από τα ούρα είναι ειδική διαδικασία και δεν γίνεται μόνο με το πλύσιμο. Στα καθαριστήρια χαλιών Ρεϊζίδη είμαστε πάντα πρόθυμοι να λύσουμε απορίες και να δώσουμε συμβουλές για τα χαλιά, μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε.

Πως στεγνώνουν τα χαλιά τον χειμώνα;

Καθώς στην πλειονότητα τους τα χαλιά είναι μάλλινα, δεν μπορούμε να πλύνουμε ούτε να τα στεγνώσουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατά τους θερινούς μήνες, ένα πολύ καλά στυμένο χαλί είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές να απλωθεί και να στεγνώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος Το χειμώνα όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Το πάχος του πέλους και η δομή των χαλιών είναι τέτοια που για το στέγνωμα τους θα χρειάζονταν πολλές ημέρες κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο (Μάλλινες και βαμβακερές ίνες που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα υγρές, χάνουν τις αντοχές τους και θα μπορούσαν να σαπίσουν.)

Στα καθαριστήρια χαλιών Ρεϊζίδη διαθέτουμε ειδικό στεγνωτήριο, όπου τα χαλιά απλώνονται και στεγνώνουν σε θερμοκρασίες 35ο– 40οC . Η θέρμανση, αφύγρανση και ανακύκλωση του αέρα επιταχύνει τους χρονους στεγνώματος των χαλιών, δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να καθαρίζουμε χαλιά με ασφάλεια καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Χύθηκε ζεστός καφές πάνω στο χαλί μου. Τώρα…;

Ο καφές και το τσάι περιέχουν τανίνες χρωστικές ουσίες που σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία μπορούν να βάψουν μόνιμα τις κλωστοϋφαντουργικές ίνες. Σε περίπτωση που χυθεί ζεστός καφές ή τσάι στο χαλί μας κύριο μέλημα μας είναι να κατεβάσουμε άμεσα τη θερμοκρασία.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Σύντομα μετακομίζω. Μπορώ να δώσω τα χαλιά μου πριν;

Φυσικά, μπορείτε να μας παραδώσετε τα χαλιά σας και να τα παραλάβετε στο καινούριο σας σπίτι, αρκεί η νέα διεύθυνση σας να είναι εντός των ορίων του νομού πρωτευούσης (Αττικής). Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει κατά την παράδοση να έχετε ένα αποδεικτικό της ταυτότητας σας.

Μπορώ να πληρώσω τον καθαρισμό των χαλιών μου με πιστωτική κάρτα;

Ναι, οι οδηγοί μας είναι εφοδιασμένοι με φορητά ασύρματα POS και δέχονται σχεδόν όλες τις κάρτες. (Δεν δεχόμαστε American Express και Diners).

© Reizidis Carpet Service. All rights reserved. Copyright: 2018-2019