Υγρός Καθαρισμός Χαλιών (Πλύσιμο)

Το πλύσιμο με νερό παραμένει ο αποτελεσματικότερος τρόπος καθαρισμού μάλλινων και συνθετικών χαλιών. Αν και επί της αρχής η διαδικασία πλυσίματος παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, η αυτοματοποίηση και η χρήση ειδικά εξελιγμένων απορρυπαντικών έχει βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα του καθαρισμού μειώνοντας στο ελάχιστο τις φθορές.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε ένα τυπικό κύκλο υγρού καθαρισμού περιγράφεται παρακάτω:

Τίναγμα και απορρόφηση
Στο πρώτο στάδιο χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές υψηλής απορρόφησης και δόνησης για την απομάκρυνση της σκόνης και του χνουδιού. Η διαδικασία αυτή ίσως εκ πρώτης όψεως να φαίνεται περιττή , αφού τα στερεά υλικά αφαιρούνται και στα μετέπειτα στάδια του πλυσίματος, όμως στην πραγματικότητα ενισχύει τη δράση των απορρυπαντικών και μας βοηθά να εντοπίσουμε λεκέδες και προβλήματα στην αρχή του κύκλου πλύσης.

Εντοπισμός και εξουδετέρωση λεκέδων
χρησιμοποιώντας το κατάλληλο για την κάθε περίπτωση ξελεκιαστικό προϊόν, προψεκάζουμε στοχευμένα τα προβληματικά σημεία και δίνουμε στο υλικό τον απαραίτητο χρόνο δράσης.

Καθαρισμός άκρων (Κρόσσια)
Αν και τα χαλιά στη πλειοψηφία τους έχουν μάλλινη ή συνθετική ύφανση, τα κρόσσια τους είναι συνήθως βαμβακερά , και ως εκ τούτου χρειάζονται διαφορετικό τρόπο καθαρισμού από το κύριο μέρος.

Κύριος κύκλος πλύσης
Σε αυτό το στάδιο ακολουθείται ο βασικός κύκλος πλυσίματος (μούλιασμα , σαπούνισμα, ξέβγαλμα, βρέξιμο ξέβγαλμα….., στύψιμο κλπ) Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στο πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανικό πλυντήριο ή , σε περιπτώσεις ευαίσθητων (αλλά ανθεκτικών στο νερό) χαλιών, χρησιμοποιώντας εργαλεία χειρός. Και στις δύο περιπτώσεις τα χαλιά πλένονται μεμονωμένα χρησιμοποιώντας φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά και νερό σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 20oC.

Στύψιμο Αποστράγγιση
Η άμεση απομάκρυνση του νερού μετά το πλύσιμο είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν αλλοιώσεις χρωμάτων, κιτρινίσματα και για τη διατήρηση των μηχανικών ιδιοτήτων των ινών της ύφανσης. Στα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζιδη χρησιμοποιούμε φυγοκεντρικά στυπτηρία, καθώς η φυγοκέντριση είναι η βέλτιστη μέθοδος για να απομακρυνθεί το 90% του νερού χωρίς να προκαλούνται μηχανικές καταπονήσεις Η διαδικασία γίνεται για κάθε χαλί ξεχωριστά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς χρωμάτων.

Στέγνωμα
Στο τελικό στάδιο τα χαλιά απλώνονται σε ειδικές κρεμάστρες εντός στεγασμένου χώρου, ώστε να απομακρυνθεί η εναπομένουσα υγρασία. Εκεί χαλιά και μοκέτες παραμένουν μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών αισθητήρων μετριέται το ποσοστό υγρασίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές να προχωρήσουμε στο μάζεμα και τη συσκευασία.

Για χαλιά που πρέπει να πλυθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διαθέτουμε ειδικό στεγνωτήριο, όπου μπορούν να στεγνώσουν σε συνθήκες ελεγχόμενης υγρασίας και θερμοκρασίας.

© Reizidis Carpet Service. All rights reserved. Copyright: 2018-2019